Aboriginals hebben oplossing voor natuurbranden
Blik op het nieuws
Plaats reactie


lucia51Stamgast
Stamgast
Lid sinds: 23-4-2022
Antw.: 653
Vr Jul 22, 2022 3:25 pm Reageer met quote

Aboriginal gemeenschap heeft oplossing voor natuurbranden wereldwijd

Een eeuwenoude traditie zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor een hedendaags probleem: natuurbranden, die zich ook in Europa deze zomer weer op grote schaal voordoen. Door de hitte en droogte kan vuur zich in steeds meer natuurgebieden snel verspreiden. In AustraliŽ, waar dit probleem al jaren bestaat, vraagt de Aboriginal gemeenschap nu aandacht voor hun manier van bosbeheer.

Culturele verbranding is een traditionele methode van de inheemse bevolking van AustraliŽ. Het wordt al meer dan 60.000 jaar gebruikt om de natuur gezond te houden. Door de onteigening van het land en het verlies van de Aboriginal identiteit is deze methode in delen van AustraliŽ generaties lang niet meer gebruikt.

Bij cultural burning worden vakkundig kleine en relatief 'koude' brandjes gesticht. Op die manier wordt droge vegetatie, zoals gevallen bladeren, droog gras en twijgen verbrand. Daardoor wordt de bosgrond minder brandbaar en kan het vuur bij grote branden minder makkelijk om zich heen grijpen.

Door de hitte en droogte kan vuur zich in steeds meer natuurgebieden snel verspreiden. In AustraliŽ, waar dit probleem al jaren bestaat, vraagt de Aboriginal gemeenschap nu aandacht voor hun manier van bosbeheer.

https://nos.nl/artikel/2437759-aboriginal-gemeenschap-heeft-oplossing-voor-natuurbranden-wereldwijd

Nu maar hopen dat men wil luisteren naar de Aboriginal gemeenschap.


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AdvertentieKeesviSuperlid
Superlid
Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15546
Vr Jul 22, 2022 9:56 pm Reageer met quote

Vuur met vuur bestrijden is al langer dan vandaag een bekende methode om de schade door natuurbranden te beperken, ook in andere delen van de wereld en ook in Nederland en BelgiŽ. Het gaat er inderdaad om potentieel voedsel te verwijderen zodat een brand zich op een gegeven moment niet meer kan uitbreiden. Zogenaamde brandgangen, kaalkap van stroken natuur, zijn ook een mogelijkheid: Brandpreventie. Goed van de AustraliŽrs om van de Aboriginals te leren. Die mensen weten waar het over gaat, niet alleen over brandpreventie maar over alles wat de natuur betreft. Een mooie fotoreportage hierover: Vuur met vuur bestrijden. Ik denk wel dat in het uitgestrekte AustraliŽ deze methode beter toegepast kan worden dan in ons veel kleinschaliger Nederland. Maar in Zuid-Europa zou het wel toegepast kunnen worden.


ďNiemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof." (Nelson Mandela)
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


barth.Superlid
Superlid
Lid sinds: 9-9-2015
Antw.: 2279
Di Jul 26, 2022 1:05 am Reageer met quote

Het wordt wel vaker toegepast bij bosbranden. Het starten van een ďbackfireĒ om de voortgang van een grote bosbrand te stoppen.
Soms wordt dat met de hand gedaan, maar het gebeurt ook dat er een helicopter met een brandende toorts eronder daarvoor wordt ingezet.

Maar complotgekkies gebruiken de beelden ervan als bewijs voor de suggestie dat de gemene overheid expres de branden heeft aangestoken.
De branden moedwillig heeft veroorzaakt.Trend atmosf. CO2 (Mauna Loa)
20 jaar geleden: 371 ppm, 10 jaar geleden: 393 ppm, nu: 418 ppm.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


redoneSuperlid
Superlid
Lid sinds: 19-10-2006
Antw.: 5788
Di Jul 26, 2022 11:20 am Reageer met quote

Up


Mijn mening vorm ik zelf!
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage


Pagina 1 van 1

Plaats reactie