
johnw49



Superlid
 Lid sinds: 14-5-2012
Antw.: 6788
|
Do Mei 30, 2013 5:34 pm |
|
|
Bedankt voor jullie reacties en adviezen.
Ja precies Mar, ik ben alleen en ik gebruik daardoor heel vaak vaak de maat van 16 cm voor de groenten en de aardappelen.
Lijkt mij wel eens leuk om te komen hoor Mar, maar dat is wel heeeel lang vliegen.
Mijn ouders wilden in de jaren 50 ook emigreren naar Australië, maar toen werd mijn vader ziek en toen durfden ze het niet meer aan. De kisten voor de boot waren al besteld.
Mijn Oom en tante zijn wel gegaan toen. Ze zijn nog een korte periode terug geweest en hebben toen in Friesland gewoond. Friesland is voor ons uit de Randstad best groots en wijds maar zij hadden het er toch nog knap benoauwd en zijn weer terug gegaan naar Australië.
Zij konden hier toch niet meer wennen en uiteindelijk woonden hun kinderen en kleinkinderen daar ook.
Wat leuk dat je die oude wadjannen nog hebt zeg.
Groetjes, John
Met grootmoeders gerechten op het fornuis
Halen we vergeten geuren weer in huis
|
|
 |
|
|

Advertentie


|
|
 |
|
|

debelg



Superlid
 Lid sinds: 12-9-2012
Antw.: 9687
|
Do Mei 30, 2013 6:01 pm |
|
|
speciaal voor marguerite
Krokodillesteak met planterssaus
4 krokodilsteaks
½ kop gemalen pecannoten
1 in blokjes gesneden mango
1 in blokjes gesneden papaja
3 l bruine suiker
1 scheutje rum
1 kop kippenbouillon
peper, zout en kerriepoeder
olijfolie
Stoof de noten met de suiker gedurende 2 min in de olijfolie, voeg de mango en papaja toe, plet alles door elkaar. Laat inkoken met de bouillon. Voeg de rum toe en laat 15 min sudderen. Bak ondertussen de met gemalen peper, curry en zout gekruide steaks bruin. Haal de steaks uit de pan, blus met een weinig water en voeg dit aan de saus toe.
Bedek het bord met de saus en schik de steak erop, versier met stukjes mango, papaja en noten. Dien op met couscous.
dit is een zuid afrikaans recept ,echt heel lekker.vooral de saus,die kan je op elk soort vlees gebruiken.
|
|
 |
|
|

Keesvi



Superlid
 Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15901
|
Do Mei 30, 2013 6:43 pm |
|
|
johnw49 schreef: |
Ik zit na te denken over een aantal nieuwe pannen. Ik merkte dat sommigen een bolle bodem hebben. |
Een jaar of twee geleden ben ik gegaan voor een professionele pannenset: Eden Quality. Toen de firma Knives & Tools de pannendivisie afstootte kon ik ze zwaar afgeprijsd op de kop tikken. Niet zwaar, uit één stuk op de handvatten na, die met forse klinknagels bevestigd zijn ipv met puntlassen, glad afgewerkt en met een uitmuntende warmteverdeling door het drielaagsmateriaal:

Laatst aangepast door Keesvi op Do Mei 30, 2013 6:52 pm, in totaal 1 keer bewerkt |
|
 |
|
|

Loezie



Superlid
 Lid sinds: 28-7-2009
Antw.: 42341
|
Do Mei 30, 2013 6:47 pm |
|
|
FF kijken of ik kan reageren
PS Kees het is gelukt
Achter de wolken schijnt de zon
|
|
 |
|
|

Keesvi



Superlid
 Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15901
|
Do Mei 30, 2013 6:55 pm |
|
|
Loezie schreef: |
PS Kees het is gelukt |
Goed, hè? Met de Web Developer Toolbar in Mozilla Firefox. Deze foto is ook niet klein maar ze zijn ook zo mooi!
|
|
 |
|
|

johnw49



Superlid
 Lid sinds: 14-5-2012
Antw.: 6788
|
Do Mei 30, 2013 7:05 pm |
|
|
Keesvi schreef: |
johnw49 schreef: |
Ik zit na te denken over een aantal nieuwe pannen. Ik merkte dat sommigen een bolle bodem hebben. |
Een jaar of twee geleden ben ik gegaan voor een professionele pannenset: Eden Quality. Toen de firma Knives & Tools de pannendivisie afstootte kon ik ze zwaar afgeprijsd op de kop tikken. Niet zwaar, uit één stuk op de handvatten na, die met forse klinknagels bevestigd zijn ipv met puntlassen, glad afgewerkt en met een uitmuntende warmteverdeling door het drielaagsmateriaal:

|
Bedankt voor je reactie Kees.
Ik ga eens kijken naar die pannen.
Groetjes, John
Met grootmoeders gerechten op het fornuis
Halen we vergeten geuren weer in huis
|
|
 |
|
|

Keesvi



Superlid
 Lid sinds: 1-3-2009
Antw.: 15901
|
Do Mei 30, 2013 7:26 pm |
|
|
johnw49 schreef: |
Bedankt voor je reactie Kees.
Ik ga eens kijken naar die pannen. |
Graag gedaan maar ik naar je recepten, want wat ik daarvan in de gauwigheid gezien heb ziet er overheerlijk uit!
|
|
 |
|
|

johnw49



Superlid
 Lid sinds: 14-5-2012
Antw.: 6788
|
Do Mei 30, 2013 7:31 pm |
|
|
Dank je Kees.
Als je een bepaald recept zoekt dan geef je maar een gil hoor, ik heb er echt veel.
Groetjes, John
Met grootmoeders gerechten op het fornuis
Halen we vergeten geuren weer in huis
|
|
 |
|
|

debelg



Superlid
 Lid sinds: 12-9-2012
Antw.: 9687
|
Do Mei 30, 2013 9:42 pm |
|
|
beef gyudon
◦500 g rundvlees (bijv. runderlappen)
◦2 a 3 uien
◦1 pak Japanse (sushi) rijst
◦1,5 kop dashi bouillon (= Japans bouillonpoeder (dashi) met kokend water)
◦5 eetlepels Japanse sojasaus
◦3 eetlepels mirin
◦2 eetlepels suiker
◦1 theelepel sake
◦2 bosuitjes, fijngesneden
Kook de Japanse rijst. Voor 4 personen doe je 4 kopjes rijst en 7 kopjes water in een pan (reken op 1 kopje rijst per persoon, verhouding is 1 kopje rijst op iets meer dan 1,5 kopje water). Laat het zo’n 20 minuten zacht koken met deksel op de pan, totdat het water verdampt is.
Snij intussen het vlees in dunne reepjes. Echt zo dun als je kan, want te dikke reepjes worden taai. Snij de ui in dunne halve ringen. Doe de dashi, sojasaus, suiker, mirin en sake in een grote pan, doe de ui erbij en breng aan de kook. Kook de ui ongeveer 5 minuten tot hij zacht is. Doe dan de vleesreepjes erbij en kook dit al omscheppend een paar minuten. Niet langer dan 5 minuten, anders wordt het vlees taai.
Inmiddels is je rijst gaar. Verdeel de rijst over 4 kommen en verdeel het vlees-uienmengsel over de rijst. Giet per kom een paar eetlepels van het kookvocht erover. Garneer met de fijngesnipperde bosui. En natuurlijk opeten met stokjes!
sterven is het toetje van het leven
japans gezegde |
|
 |
|
|

debelg



Superlid
 Lid sinds: 12-9-2012
Antw.: 9687
|
Do Mei 30, 2013 9:48 pm |
|
|
Asperge-maaltijdsandwich met gerookte zalm, gekookte eitjes en tuinkers
750 g asperges
2 eieren
1 kant-en-klare Knorr Saus voor Asperges met Witte wijn in zak
150 g gerookte zalm
8 grote volkoren boterhammen
margarine
1 bakje tuinkers
Schil de asperges en snijd het onderste harde stukje (1-3 cm) eraf. Kook ze tot ze gaar zijn (ca. 15 minuten, afhankelijk van de dikte). Haal ze uit het water en laat ze goed uitlekken.
Kook ondertussen de eieren in 8 minuten hard. Spoel af met koud water, pel ze en prak ze fijn.
Verwarm de saus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Besmeer de boterhammen met margarine en bestrooi ze met wat peper. Leg op 4 borden een boterham. Beleg ze met zalm. Leg de warme asperges erop, schep de saus erover. Knip de tuinkers los. Strooi het ei en de tuinkers over de asperges. Leg de andere boterhammen er schuin tegen aan.
Deze sandwich kun je ook maken met rookvlees of schouderham in plaats van zalm.
Voor het schillen van asperges is een aspergeschiller ideaal. Maar ook met een dunschiller of scherp glad mesje gaat het uitstekend.
|
|
 |
|
|

debelg



Superlid
 Lid sinds: 12-9-2012
Antw.: 9687
|
Do Mei 30, 2013 9:58 pm |
|
|
Ikan bakar
Geroosterde vis.
1/2 kilo tonijn of makreel
1 eetl. kemiripasta
1 rode ui
1 lombok
3 teentjes knoflook
1/2 theel. kunjitpoeder
4 eetl. ketjap manis
een beetje limoensap
Bovenstaande ingrediënten goed klein maken in de tjobek of blender en bakken in de plantaardige olie.
De vis goed schoonmaken en wassen, zout erover strooien, besprenkelen met een beetje citroensap en eventjes een Kwartiertje laten staan. Daarna de vis goed insmeren met de bumbu (kruidenpasta) en nogmaals een kwartiertje "koel" laten staan.
Daarna roosteren op een roosterplaat of op folie op de bbq.
sterven is het toetje van het leven
japans gezegde |
|
 |
|
|

LilianeDeClerck



Superlid
 Lid sinds: 24-9-2008
Antw.: 3364
|
Do Mei 30, 2013 10:38 pm |
|
|
'k Zat nog 3 blz achter en zag ergens chinese groenten:
Wat is dat voor iets? Nog nooit van gehoord.
|
|
 |
|
|

debelg



Superlid
 Lid sinds: 12-9-2012
Antw.: 9687
|
Do Mei 30, 2013 10:55 pm |
|
|
LilianeDeClerck schreef: |
'k Zat nog 3 blz achter en zag ergens chinese groenten:
Wat is dat voor iets? Nog nooit van gehoord. |
Kouseband is een soort sperzieboon uit suriname..
sterven is het toetje van het leven
japans gezegde |
|
 |
|
|

LilianeDeClerck



Superlid
 Lid sinds: 24-9-2008
Antw.: 3364
|
Do Mei 30, 2013 11:08 pm |
|
|
Oooooo. Dank je wel. Ben weer wat slimmer.
|
|
 |
|
|

johnw49



Superlid
 Lid sinds: 14-5-2012
Antw.: 6788
|
Vr Mei 31, 2013 11:35 am |
|
|
@Mar, de asperges worden geschild omdat de schil nogal stug en hard is.
Net zoals het einde van de asperge, daar moet je ook ongeveer 3 cm vanaf snijden.
Je kunt de stukjes en de schillen wel gebruiken om een soepje van te maken.
https://www.youtube.com/watch?v=wAK40lHQeaM
Van welke vis zou je een ikan - recept willen hebben dan?
Groetjes, John
Met grootmoeders gerechten op het fornuis
Halen we vergeten geuren weer in huis
Laatst aangepast door johnw49 op Vr Mei 31, 2013 12:13 pm, in totaal 1 keer bewerkt |
|
 |
|
|

johnw49



Superlid
 Lid sinds: 14-5-2012
Antw.: 6788
|
Vr Mei 31, 2013 11:39 am |
|
|
Ikan Ketjap Manis
Ingrediënten
4 kleine schoongemaakte schelvissen of moten kabeljauw
2 eetlepels olie
citroensap
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel laos
sambal naar smaak
1 fijngesneden teentje knoflook
1 theelepel Jahe (gember)
peper, zout
Bereiding
Verhit de olie in de wadjan en bak de uitgelekte vis goudbruin. Laat de vis dan uitlekken en leg ze op een platte schaal. Maak van het zout, de sambal, knoflook en Jahe een mengsel en fruit dit in de overgebleven olie. Voeg daarna de vis bij het mengsel en laat circa 15 minuten op een laag vuur sudderen. De ketjap er de laatste 5 minuten over gieten.
Groetjes, John
Met grootmoeders gerechten op het fornuis
Halen we vergeten geuren weer in huis
|
|
 |
|
|

johnw49



Superlid
 Lid sinds: 14-5-2012
Antw.: 6788
|
Vr Mei 31, 2013 11:42 am |
|
|
Ikan bali
Ingrediënten
4 tilapiafilets (125 gram per stuk)
4 eetlepels Balinese kruidenpasta (zie recept bij boemboes)
1 limoen
1 bosuitje
1 deciliter olie
1 theelepel laos
2 eetlepels bruine basterdsuiker
4 eetlepels ketjap manis
sambal badjak
1 takje koriander
Bereiding
Voorbereiden:
Tilapiafilets in lengte halveren, inwrijven met 1eetlepel kruidenpasta en ca. 30 min. laten staan. Limoen schoonboenen en de groene schil eraf raspen. Bosui schoonmaken en in ringetjes snijden.
In een steelpan 1 eetlepel 1 eetlepel olie verhitten en de rest van de kruidenpasta ca. 3 min. zachtjes fruiten. Limoensap, limoenrasp, laos, bruine suiker en ketjap erdoor roeren. Saus ca. 3 min. heel zachtjes laten sudderen. Op smaak brengen met sambal.
Bereiden: In koekepan met hoge rand ca. 1 cm olie verhitten. De stukken vis droog deppen en in de hete olie leggen. Op hoog vuur de vis ca. 8 min. goudbruin en gaar bakken, halverwege voorzichtig keren. De vis op een schaal leggen en de pittige saus erover scheppen. De koriander fijn hakken. De bosui en de koriander erover strooien. Serveren met pandanrijst, tomaten salade met ketjapdressing en kroepoek.
Groetjes, John
Met grootmoeders gerechten op het fornuis
Halen we vergeten geuren weer in huis
Laatst aangepast door johnw49 op Vr Mei 31, 2013 12:16 pm, in totaal 1 keer bewerkt |
|
 |
|
|

debelg



Superlid
 Lid sinds: 12-9-2012
Antw.: 9687
|
Vr Mei 31, 2013 12:10 pm |
|
|
Marguerite1 schreef: |
Bij sommige recepten zag ik dat er wel 5 of 7 uien werden gebruikt. Dat is me wat te gortig en mijn darmen zullen dat niet apprecieren. Waarom zoveel?
Zalm, asperges, eieren, heerlijk. Waarom moeten de asperges geschild worden? Ik eet ze altijd zo en de taaie stukjes spuug ik uit, .
Die ikan kan natuurlijk ook wel andere zijn dan de door jou genoemde.
Nu nog een ikan pepis recept please?
debelg, hoe kom jij toch aan al die lekkere recepten? |
soms veel uien ?dat is lekker en gezond.hoe ik aan die recepten kom?
ik heb veel gereisd en ik heb internet
1 gestoomde makreel
5 eetlepels ketjap manis
4 theelepels sambal
2 teentjes knoflook
slaolie
Maak de knoflook schoon en maak ze tot een pasta.
Verwarm de oven op 180 graden ceslius.
Vet een ovenschaal in met een beetje sla olie.
Ontdoe de gestoomde makreel van de graten.
Wrijf de knoflook op de vis.
Giet wat ketjap over de vis.
Schep de sambal over de vis en verdeel dit goed.
Vis ca. 10 minuten in de oven en de laatste 2 minuten onder de grill voor een krokant laagje.
sterven is het toetje van het leven
japans gezegde |
|
 |
|
|

johnw49



Superlid
 Lid sinds: 14-5-2012
Antw.: 6788
|
Vr Mei 31, 2013 12:21 pm |
|
|
Indische viskoekjes van Oma
Ingrediënten
500 gram verse makreel
1 ei
peper
zout
sambal
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 gesnipperde ui
olie
Bereiding
Makreel koken tot het gaar is in ongeveer 5 minuten. Afgieten en laten afkoelen. Het vlees van de graten halen en fijn maken. Mengen met het ei en de ui. Zout, peper, knoflook en sambal naar smaak toevoegen. Van dit mengsel kleine koekjes vormen en deze bakken in de olie tot ze bruin zijn. Heerlijk zowel koud als warm.
Groetjes, John
Met grootmoeders gerechten op het fornuis
Halen we vergeten geuren weer in huis
|
|
 |
|
|

debelg



Superlid
 Lid sinds: 12-9-2012
Antw.: 9687
|
Vr Mei 31, 2013 12:31 pm |
|
|
TIJGER VIS MET LENTE GROENEN, TOMATEN, UIEN EN KNOFLOOK
de lokale supermarkt zullen niet verkopen tijger vis; Vervang filets van witte vis, voor brasem.
100 g (4 oz) boter, plus een beetje voor de vis frituren
½ middelgrote ui, zeer fijn gehakte
4 plum tomaten, gevild, ontpit en in blokjes gesneden
2 knoflookteentjes, fijngehakt
450 g (1 lb) voorjaar kool, snijbiet, spinazie, zeer fijn gehakte
400 g (14 oz) visfilets
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel gehakte verse peterselie
1 eetlepel verse noten, bijvoorbeeld, pinda's, amandelen, walnoten, etc. (optioneel) op de grond
citroen wiggen, garnituur
Smelt de UI en tomaten helft de boter in een pan en saute voor een paar minuten tot ze zacht. Voeg de knoflook en kool, in de pan en kook op laag vuur voor ongeveer 6 minuten , roeren van tijd tot tijd.
Ondertussen, de boter in een pan verhit en snel de visfilets aan beide zijden tot goudbruin. Verwijderen uit de pan en houd warm.
Veeg de pan uit, zet in de resterende boter, Roer het citroensap en de peterselie door en giet over de vis. Garneer met de noten en citroen segmenten.
sterven is het toetje van het leven
japans gezegde
Laatst aangepast door debelg op Vr Mei 31, 2013 5:57 pm, in totaal 2 keer bewerkt |
|
 |
|
|
 |

|
|