De intelligentie van een dino?
Filosofie & wetenschap
Ga naar pagina Vorige  1, 2 Plaats reactie


virgoStamgast
Stamgast
Lid sinds: 20-3-2018
Antw.: 535
Do Sep 20, 2018 5:24 pm Reageer met quote

Een eenvoudig voorbeeld van het verschil tussen intelligentie en instinct vind je op deze site:
https://www.ppwz.nl/website/index.php/gedrag/instinct-en-intelligentie

"Er bestaat een band tussen intelligentie en instinct. Uit onderzoek is gebleken dat hoe intelligenter een dier is, hij onafhankelijker is van zijn instinct. En andersom ook, een dier met een groot instinct hoeft minder te leren en is dus onafhankelijker van zijn ouders en sociale omgeving. Een goed voorbeeld hiervan is de krokodil en alligator. De jongen hiervan wordt niets geleerd door de ouders. Alles wat ze doen en weten is geprogrammeerd in hun instinct. Deze reptielen zijn dan ook moeilijk, zelfs onmogelijk af te richten. Hiervoor moet het dier namelijk een leervermogen hebben en dat is bij die dieren heel klein.

Bij papegaaien en andere intelligente dieren zoals dolfijnen, is het instinct een stuk kleiner en het leervermogen een stuk groter. Daarom hebben juist deze dieren hun ouders nodig om handelingen te leren om te functioneren en te overleven. Zij kunnen zich aanpassen aan een omgeving die onderhevig is aan veranderingen. Ze kunnen zich beter aanpassen aan een omgeving en/of situaties die ze niet gewend zijn, door te leren.

Papegaaibaby's (kuikens) leren heel veel van hun ouders doordat zij dingen voordoen. Van alles in het leven van een papegaai wordt hen geleerd door de ouders en soortgenoten. Een handopfok papegaai die zijn ouders nooit heeft gekend heeft dus al een flinke achterstand. Wij zien dan meestal ook dat deze handopfok papegaaien veel gedragsproblemen kennen. Van de 5 eigen papegaaien die we hebben zijn er 4 handopfok. Van deze 4 zijn er 3 plukkers. Dat zegt al heel veel, vind je niet?

Dat papegaaien al sedert jaren, in de hele wereld van jungle tot appartement, zo populair zijn als huisdier, heeft vooral te maken met een goed leervermogen en kleiner instinct. Zij kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan een nieuwe leefomgeving en leren snel nieuwe dingen. Door dat goede leervermogen zijn papegaaien vaak ook socialer naar de mens en worden dan al snel onze vrienden. En we sluiten ze al snel in ons hart."


Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


AdvertentieNicolaasPSuperlid
Superlid
Lid sinds: 31-3-2010
Antw.: 6431
Do Sep 20, 2018 7:34 pm Reageer met quote

Interessant Virgo.


'Hate is never right, and love is never wrong.'

Roman Kent
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage


Pagina 2 van 2 Ga naar pagina Vorige  1, 2

Plaats reactie