CNN: Nederland zorgt voor woonwijk 3-D geprinte woningen
Filosofie & wetenschap
Ga naar pagina Vorige  1, 2 Plaats reactie


NicolaasPSuperlid
Superlid
Lid sinds: 31-3-2010
Antw.: 6104
Ma Jun 11, 2018 3:55 pm Reageer met quote

Wat is het voordeel van legoblokken boven baksteen? Het bouwen ermee zal net zo arbeidsintensief zijn en stellig nog veel duurder. Net als bakstenen zullen de qua grondstof veel duurdere legoblokken eerst gefabriceerd en vervoerd moeten worden en vervolgens door arbeiders worden opgestapeld waarna je natuurlijk nog lang geen woning hebt. En hoe zal het wooncomfort zijn in een plastic huis? Er is helemaal geen enkele parallel te trekken met de 3D printmethode.
De printer is alles in 1. Een 3-D bouwprinter kan met elk printbaar materiaal dat lokaal voorhanden (wanneer beton niet voorhanden is dan kan ook klei of leem een optie zijn*) is een woning bouwen, met fundament, afwatering, kelder, leidingen, dubbele of driedubbele wanden, vierkant, rond, in 1 keer en zonder dat daar werklui bij nodig zijn, met uitzondering van de mensen die de printer bedienen en van spuitmateriaal voorzien.
We zien hoe in Eindhoven buitengewoon interessante fraaie -vind ik- woningen gebouwd worden met deze techniek; deze worden volgend jaar betrokken. We zullen zien hoe het de bewoners bevallen zal.
https://www.vanwijnen.nl/actueel/wereldprimeur-wonen-in-een-3d-geprint-huis-van-beton/

Overigens wie de gegeven links geopend heeft weet dat ook voor prefab doeleinden dit de uitgelezen techniek veelal nu al is en zeker voor de toekomst zal zijn om bouw-onderdelen te fabriceren.

Nog even dat tuinhuisje bij Praxis:
Daar waren bomen voor nodig, bomen die omgezaagd moesten worden, vervolgens moesten er planken uit de stammen gezaagd worden, die moesten weer lang ergens te drogen liggen en dan nog weer geimpregneerd worden, vervolgens moesten die weer vervoerd worden en uiteindelijk door mensenhanden tot vloeren, wanden en daken getimmerd worden, waarbij om het houten karkas duurzaam bewoonbaar te maken eerst nog een fundament van beton gestort zal moeten worden,op het dak nog weer materiaal aangebracht zal moeten worden om de zaak waterdicht te krijgen en alles stevig in de beits zal moeten worden gezet.
Allemaal overbodig wanneer je een 3D printer het werk laat doen.

*
Quote:
Niet alleen futuristische gebouwen, maar ook simpele huizen uit modder zijn met een 3D-printer te bouwen. Dat maken Italiaanse ontwerpers mogelijk in het World’s Advanced Saving Project (Wasp) met naar eigen zeggen het grootste 3D-printer ter wereld. De Big Delta, een 3D-printer van 12 meter lang, kan in bijvoorbeeld rampgebieden huizen printen uit materialen als klei, modder of cement.

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/21461/toplijst-7-keer-duurzaam-bouwen-met-de-3d-printer'Hate is never right, and love is never wrong.'

Roman Kent
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage


AdvertentieTympaanSuperlid
Superlid
Lid sinds: 8-11-2008
Antw.: 29910
Ma Jun 11, 2018 7:50 pm Reageer met quote

Volgens mij zie je dat printen veel te simpel en verwacht je er kennelijk wonderen van. Ik ben daar nog steeds niet van overtuigd.
Die zogenaamde legoblokken zijn uiteraard niet van plastic zoals het bekende speelgoed maar kunnen van alles gemaakt worden wat je in een mal kan gieten of persen. Het voordeel is dat je niet hoeft te metselen maar ze, mits ze enigszins nauwkeurig gemaakt zijn, grotendeels los kan opstapelen en de muren automatisch recht en haaks staan zonder al te veel meet- en stelwerk. Dat ze niet onder alle omstandigheden de beste keus zijn is duidelijk.

Een fundering zal je altijd moeten maken, ook bij een geprint huis. Want ook die blijven niet zweven.

Voor een tuinhuisje wordt hout gebruikt, nou en..? Heel veel Amerikaanse huizen zijn van hout gebouwd en staan vaak wel 300 jaar. Als er na de kap voor die huizen nieuwe bomen geplant zijn. zijn die al lang weer volgroeid en kunnen gebruikt worden voor de vervanging van het oude huis. Beter kun je het niet hebben..

Qua werk is het maar de vraag of er zoveel minder werk zal zijn. Die printer zal toch ook ontworpen, gebouwd en onderhouden moeten worden. Het ding moet naar en van de bouwplaats vervoerd worden. Het beton moet gemaakt en gemengd worden en in de printer gevoerd worden. De huizen moeten van water en energie voorzien worden en rioleringen moeten worden aangelegd. En zo zijn er nog wel een paar dingetjes die moeten gebeuren...

Het id geen kwestie van even een ei leggen...Faber quisque fortunae suae
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht


Pagina 2 van 2 Ga naar pagina Vorige  1, 2

Plaats reactie